De anti-Joodse agressie van de EO is niet over

Heb jij de EO’s de Joodse Raad serie gezien? Mij niet gezien! Ik hou niet van drama en niet van de EO.

Mijn eerste stap was: research. Deze kop is goed: https://nos.nl/artikel/2516583-opperrabbijn-wijzigt-mening-over-de-joodse-raad-na-tv-serie-het-is-niet-zwart-wit.

Van dit: https://www.gelderlander.nl/show/hoe-waargebeurd-is-npo-serie-de-joodse-raad-niet-alles-klakkeloos-accepteren~a72e6570/?referrer=https%3A%2F%2Fsearch.yahoo.com%2F is de eerste zin: “Vanuit geen ander West-Europees land zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog zo veel Joden gedeporteerd als vanuit Nederland. Om het contact met de Joodse gemeenschap zo soepel mogelijk te maken, richtten de bezetters de Joodse Raad op.” Helemaal fout. Het liep geolied vanwege de Nederlandse ambtenaren, niet vanwege de Joodse Raad.

EO: Altijd hetzelfde liedje: Joden zijn zielig (want ze hebben geen Jesus) maar indrukwekkend en schilderachtig. Mooi camerawerk leidt mensen af van hun boodschap: Het Joodse Volk heeft afgedaan. Is dat hier ook zo?

Waarom is niet gekozen voor een serie over de Joodse Raad van Enschede? Die heeft, samen met de clerus de Joden daar grotendeels gered.

En dit staat zelfs op het internet: https://youtu.be/HSX6LohzOAo. Wat er mis mee? Prachtige documentaire.

In de trailer https://youtu.be/PkZEI9SL5fA worden de leden van de JR weggezet als onnozel en naïef. Klopt dat wel? Dit waren geen domme mensen! En de beelden en de muziek en het Duitse geschreeuw zijn schokkend. Als je mensen iets wil leren moet je ze niet traumatiseren.

https://www.eo.nl/programmas/de-joodse-raad/over leidt in: “De historische dramaserie ‘De Joodse Raad’ laat de onvoorstelbare consequenties van de anti-Joodse maatregelen van de bezetter zien.” Misleidt.

De focus moet zijn op de Nederlandse niet-Joodse collaboratie, niet op de Duitsers, SS, NSB, en ook niet de Joden. Dit is het slechtste van het slechtste.

Nederlanders moeten eindelijk eens afrekenen gaan met hun oorlogsverleden. Wat dezen onze overgrootouders? Waarom verzetten zij zich niet? Waarom demonstreren wij wel tegen racisme maar niet tegen Jodenhaat? Waar zijn al die nazaten van de Nederlandse NSB’ers en SS’ers, de politieagenten (waarom is nooit spijt betuigt), de foute burgemeesters, ambtenaren, tram- en treinbestuurders? “Opa, wat deden jouw ouders in de oorlog?” Daar moet een serie over komen: Fout in de Oorlog. Twintig delen.

Ik ga deze afleidingsmanoeuvre met al zijn drama niet aanzien. Het is volksbedrog en onnodig leed aanbrengen bij de kijkers en het leidt af van wat nodig is.

Published by Moshe-Mordechai van-Zuiden

A tree is known by its fruit. Only this tree has quite a variety of produce, so please don't judge the trunk after one helping.

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started